BLOG

Fremtidens legetøj er digitalt – men kan med fordel integreres med fysisk leg

Digital leg tager i stigende grad terræn fra den fysiske leg. På sidelinjen står forældrene for hvem denne digitale barndom er fremmed, og de kæmper stadig med helt at finde sit fodfæstne heri. Forældrene har dog indset, at fremtiden er digital og børnenes legetøj ligeså. Men den digitale leg er under forandring og dette kan afhjælpe nogle af forældrenes bekymringer.

Mængden af digital leg stiger, når børnene tager styringen

Digital leg forstås ved spil og interaktion på digitale devices, og i en undersøgelse vi har gennemført blandt familier med børn i alderen 0-12 år, kan vi se, at de danske børn er godt med på den front.

84% af alle børn i alderen 0-12 år, har adgang til egen eller fælles tablet i hjemmet, og at 40 % dagligt spiller på digitale devices. Forældrene har megen kontrol med de mindste børns brug af digitale devices, men børnenes indflydelse stiger stødt med alderen. Des ældre børnene bliver, jo mere bestemmer de selv og des mere bruger de digitale devices. Når brugen af digitale devices stiger, så ses samtidig en stigning i forældrenes utilfredshed med mængden af digital leg.

 

digitalt-legetoej-1

Digital leg rummer både styrker og svagheder

Selvom forældrene har fået større accept og forståelse for den rolle, som digital leg spiller for deres børn, så rummer denne stadig nogle dilemmaer:

 • Forældre føler sig afkoblet fra børnenes digitale verden (manglende kendskab og inkludering)
 • Forældre er stadig utrygge ved den digitale verden
 • Forældrene kæmper med at finde den rette balance (tid og sted)
 • Forældre oplever konflikter omkring brugen af digitalt legetøj (ved regelsætning og håndhævning)

 

Men der er også positive sider af samme sag. Digital leg lever blandt andet op til et centralt forældrebehov, der handler om, at fremtidssikre sine børn igennem udvikling af digitale kompetencer. Dernæst har forældrene også et behov for at kunne underholde deres børn i situationer, hvor de har brug for at have hænderne fri – tablets er således blevet forældrenes ven i nøden, når ulvetimen melder sig.

Interaktionen mellem digital og fysisk leg udvikler sig

Hele 77 % af forældrene mener, at digitalt legetøj får en større rolle i fremtiden. Denne opfattelse stemmer godt overens med de senere års udvikling, hvor digital leg fylder mere. Der ses dog samtidig en øget interaktion mellem den digitale og fysiske leg. Udviklingen kan skitseres på følgende måde:

digitalt-legetoej-2

 

Leg kan således rumme både elementer af det digitale og fysiske, hvormed grænserne herimellem udvandes. Integrationen mellem det digitale og fysiske, ændrer for halvdelen af forældrene ikke deres opfattelse af, hvor meget digital leg må fylde. Men 39 % af forældrene angiver, at deres barn i fremtiden må bruge mere tid på digital leg, såfremt den kombineres med fysisk leg.

Kombinationen mellem det digitale og fysiske er afgørende

Kan børnene så blot se frem til mere digital leg? Ligningen er ikke så enkel igen. Hvis det digitale og fysiske integreres, så er der tre afgørende præmisser for forældreaccept:

 1. Forældrene ønsker ikke at opfordre til digital leg. Hvis børnene er i gang med en god fysisk leg, så værdsættes dette fremfor at tilføje et digitalt element.
 2. Digital leg bør tilføjes et element af fysisk leg, hvormed den digitale leg tilføjes merværdi i form af eks. sociale elementer og kreativ udfoldelse.
 3. Den fysiske leg må ikke overtages af det digitale, da det digitale i forvejen fylder meget. Et legetøj, der forsøger at integrere det digitale og fysiske lykkes ikke succesfyldt, hvis barnet efter kort tid udelukkende fokuserer på det digitale.

 

Fremtidens legetøj er uomtvisteligt mere digitalt end i dag. Men som vi ser, så kan der med god integration mellem det fysiske og digitale, skabes leg, der scorer højt på at opfylde flere forældrebehov, og reducere nogle af de bekymringer, som forældrene har i forhold til den digitale brug i fremtidens leg.

Men hvad med børnene og deres behov, er de ikke væsentlige? Her kan vi med klarhed konstatere, at børnene er meget velvillige, når det kommer til digital leg. Men hvis du netop nu arbejder på at udvikle fremtidens legetøj, så husk også at have forældrenes behov in mente. Det er trods alt dem, der ofte køber legetøjet, og i mange år er dem, der fastlægger reglerne i hjemmet.

4 kommentarer til “Fremtidens legetøj er digitalt – men kan med fordel integreres med fysisk leg

 1. Kenneth Barsballe-Rasmussen

  1 år siden

  Spændende og godt skrevet artikel og kan vel genkende det hele med udgangspunkt i vores 2 børn på 6 og 9 år.

  Artiklen tager dog udgangspunkt i det digitale … hvor en lignende artikel, dog med udgangspunkt i den ikke-digitale leg/omgang og dets berettigelse eller fremtidsformat kunne være spændende at læse …

 2. Nomi Schäfer Kjærgaard

  1 år siden

  Hej Kenneth,

  tak for din kommentar. Ja vi har netop sat fokus på de digitale og den rolle, som det får i fremtiden. Og kombinationen med det fysiske er jo ikke et egentlig børnebehov men mere noget som forældre værdsætter, da den fysiske leg er under pres og børnene ofte selv foretrækker den digitale verden. Og den klassiske leg er udfordret så bl.a. denne artikel, der diskuterer tendensen i forhold til leg på vejen: https://www.zetland.dk/historie/seElaN15-aeW04Gvq-2740f

  Rigtig god dag

  Mvh. Nomi

 3. Claus

  8 måneder siden

  Helt klar tilhænger af at blive mere bæredygtige når det kommer til overforbrug af plastiklegetøj, der kan mindskes ved at blive mere digitale eller genbruge legetøj som f.eks er en tendens i mange facebook grupper.

  • Nomi Schäfer Kjærgaard

   8 måneder siden

   Hej Claus,
   ja der er gode samfundstendenser omkring genbrug af legetøj. Ser man på kombinationen af fysisk og digitalt legetøj, så kan et digitalt univers, hvis det fungerer godt være med til at skabe nye oplevelser og ideer for børnene, som de kan tage med sig i den fysiske leg – dermed mistes interessen måske knap så hurtigt for det fysiske lejetøj.
   Mvh. Nomi


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

     

Vil du vide mere?

Kontakt os på tlf. 70 10 20 80 eller skriv til hej@wilke.dk