BLOG

Elefanten er altid med!

Dem der har hørt mine indlæg på diverse konferencer, seminarer og forelæsninger ved, at jeg altid, som Lille Per fra ”Far til Fire”, ikke går nogen steder uden min elefant. Billedet på, hvordan vi som mennesker træffer beslutninger. Vi tror den lille mand på ryggen af elefanten (Rationaliteten) bestemmer, men elefanten (Følelsen) vinder altid! Også når du træffer beslutninger i dit job!

Situation

Den gamle Polo på 16 år, med kun 130.000 km. på kilometertælleren, kunne ikke mere. Den led af acne (rust), gigt (svigtende bremser), hypertension (tendens til at koge over) og inkontinens (olietab).  Borset fra acne, sagde min hustru, så lignede den mig! Værkstedet truede med en regning, som langt ville overstige Poloens værdi på gaden. Noget måtte gøres!

What to do?

Vi kører ikke ret meget – begge børn er flyttet hjemmefra og vi er flyttet ind til byen. Vi har derfor ikke længere det store kørselsbehov. Fortidens behov for 2 biler og masser af bagagerumsplads var derfor ikke til stede.

Ønsket om at putte ¼ mio. eller mere i en bil, som ville forsvinde op i tynd luft den dag du kører den over forhandlerens kantsten var heller ikke til stede.

Privatleasing var derfor en meget nærliggende mulighed.

Min gode kollega Senior Research Consultant Line Bjørnskov Pedersen skrev i december 2013 et blog indlæg om bil-anskaffelse – There is a Mini for everyone, hvor hun beskriver beslutningsprocessen og de problemer man bliver udsat for ved bilkøbet. Og jeg oplevede dem i fuldt mål. Ikke kun rationelt, men også emotionelt!

  • Jeg ville have teknik og performance – min hustru ville have noget praktisk.
  • Jeg ville have den nu – min hustru ville have den i den rigtige farve.
  • Jeg var ligeglad med børnesæder – min hustru tænker (allerede?) i børnebørn.
  • Jeg synes det var spændende med en HDI version, min hustru var fløjtende ligeglad, ”diesel, er det den der grimme sorte hane”?’
  • Bluetooth – hvad er det?
  • Navigation, hvorfor? – jeg har da mit Krak kort!

Vi endte med en hvid, 5-dørs, 92 HK Peugeot 308 1,6 HDI.

Jeg er glad, hun er glad. Følelser vandt over rationalitet!

Og hva’ så?

Eksemplet illustrerer bare, at man ikke altid skal tro man kan forudsige en beslutning, heller ikke i forretningslivet. Vi er tilbøjelige til at tro vi er rationelle når vi i forretningslivet træffer beslutninger og emotionelle når vi træffer private beslutninger.

christa carone, xerox

Christa Carone, CMO i Xerox

Jeg hørte på DMA 2011 i Boston Christa Carone, CMO Xerox sige:

Forget about B2C or B2B – in the future it’s all going to be about B2P – Business to Persons

Og hun rammer hovedet på sømmet! Også i forretningslivet bestemmer følelserne, hvad enten vi kan lide det eller ej…

Så sidder du i et Hjørnekontor, så tænk over følgende:

  • Kan du forankre dine beslutninger i følelser og ikke kun rationalitet, når du skal forklare beslutninger?
  • Lytter du til dit mellemgulv?
  • Hører du det, der bliver sagt mellem linjerne, når dine mellemledere bliver taget med på råd?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

     

Vil du vide mere?

Kontakt os på tlf. 70 10 20 80 eller skriv til hej@wilke.dk